tirsdag, juli 14, 2020

Tegneserieroman om den glemte, men viktige sabotasjeaksjonen i Glomfjorden

Må lese

Dette er Tysklands neste landslagssjef

"Sniffi fingers" gjør sikkert en god jobb etter sjokket fra forrige fotball VM. Tyskland vinner fotballkamper igjen....

Kjempeflott sprer seg i hele Europa

Det er ingen dyr i den norske fauna som gjør flere folk syke enn flott. Det er...

Jim Carrey gir ut sin første bok

Man kan se tydelig at det har skjedd noe med Jim Carrey som har fått gummitryne til...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

I «Sabotør – Operasjon muskedunder» tegner og forteller John S. Jamtli den sanne historien om sabotørene i Glomfjorden under den annen verdenskrig.

Natt til 21. september 1942 tok to nordmenn fra kompani Linge, en kanadier og ni briter seg frem til og sprengte deler av kraftverket i Glomfjorden. I Glomfjorden ble det produsert blant annet aluminium til tyske krigsfly. Aksjonen satte en stopper for tysk produksjon av aluminium i Glomfjorden resten av krigen.

Les: Norge nominerer Ut og stjæle hester

–Etter min første Sabotør tegneserie var jeg på utkikk etter nye spennende ukjente historier fra andre verdenskrig, og når jeg oppdaga at vi hadde akkurat dette rett i bakgården hvor jeg kommer fra, var det klart at dette måtte realiseres, sier tegneserieskaper John Sigvart Jamtli.

Les på Sporten: 10 usynlige Manchester United spillere som ble geniale etterpå

«Sabotør: Operasjon Muskedunder» tar for seg en av de mindre kjente norske sabotasjeaksjonene under den andre verdenskrig, nemlig sprengningen av kraftverket i Glomfjorden, Nord Norge. Operasjonen har i etterkrigstiden fått lite fokus, til tross for at selve operasjonen var vellykket. Men for sabotørene, gikk det ikke nødvendigvis så bra. «En soldat ble sent til sykehuset i Bodø og døde der, mens syv andre ble tatt til fange og sendt til Tyskland for henrettelse».

To norske soldater var med på operasjonen, og en av dem var Sverre Granlund. Han var en av de fire som overlevde denne dramatiske aksjonen og som ikke ble tatt til fange. Han er vår hovedperson, og den vi følger tettest.

Mens den første Sabotør-historien var en «røverhistorie fra krigsårene», forteller Sabotør: Operasjon Muskedunder en sann historie. Leseren følger sabotørene tett, over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene, med utgangspunkt i Sverre Granlunds opplevelser – fra kjentmann i Nord-Norge til den som bar hele operasjonen på sine skuldre.

John Sigvart Jamtli (f. 1982) er fra Mo i Rana. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner. Har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki og DASS. Fikk sitt gjennombrudd med Sabotør. Våren 2019 gav han ut tegneserieromanen «Norges Ninjakommandør Arne Treholt».

- Advertisement -

1 COMMENT

Siste nytt

Dette er Tysklands neste landslagssjef

"Sniffi fingers" gjør sikkert en god jobb etter sjokket fra forrige fotball VM. Tyskland vinner fotballkamper igjen....

Kjempeflott sprer seg i hele Europa

Det er ingen dyr i den norske fauna som gjør flere folk syke enn flott. Det er ikke alltid man legger merke...

Jim Carrey gir ut sin første bok

Man kan se tydelig at det har skjedd noe med Jim Carrey som har fått gummitryne til å "vokse opp". - Han...

Pep Guardiola: «Love Simone, hate fascism»

Manchester City manager Pep Guardiola leder sitt lag, som alltid med empati, men det stopper ikke der. Han er ikke redd for...

Planlegger verdens største flytende havvindpark

Equinor ligger langt nede på listen over miljøvennlige oljeselskaper (burde være enkelt å være på topp der) til tross for at de...

More Articles Like This