tirsdag, april 13, 2021

Tegneserieroman om den glemte, men viktige sabotasjeaksjonen i Glomfjorden

Må lese

Flyr vil fly fra i sommer

Det nye norske flyselskapet varsler oppstart i juni. Fra mai vil det være mulig å kjøpe billetter....

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

I «Sabotør – Operasjon muskedunder» tegner og forteller John S. Jamtli den sanne historien om sabotørene i Glomfjorden under den annen verdenskrig.

Natt til 21. september 1942 tok to nordmenn fra kompani Linge, en kanadier og ni briter seg frem til og sprengte deler av kraftverket i Glomfjorden. I Glomfjorden ble det produsert blant annet aluminium til tyske krigsfly. Aksjonen satte en stopper for tysk produksjon av aluminium i Glomfjorden resten av krigen.

Les: Norge nominerer Ut og stjæle hester

–Etter min første Sabotør tegneserie var jeg på utkikk etter nye spennende ukjente historier fra andre verdenskrig, og når jeg oppdaga at vi hadde akkurat dette rett i bakgården hvor jeg kommer fra, var det klart at dette måtte realiseres, sier tegneserieskaper John Sigvart Jamtli.

Les på Sporten: 10 usynlige Manchester United spillere som ble geniale etterpå

«Sabotør: Operasjon Muskedunder» tar for seg en av de mindre kjente norske sabotasjeaksjonene under den andre verdenskrig, nemlig sprengningen av kraftverket i Glomfjorden, Nord Norge. Operasjonen har i etterkrigstiden fått lite fokus, til tross for at selve operasjonen var vellykket. Men for sabotørene, gikk det ikke nødvendigvis så bra. «En soldat ble sent til sykehuset i Bodø og døde der, mens syv andre ble tatt til fange og sendt til Tyskland for henrettelse».

To norske soldater var med på operasjonen, og en av dem var Sverre Granlund. Han var en av de fire som overlevde denne dramatiske aksjonen og som ikke ble tatt til fange. Han er vår hovedperson, og den vi følger tettest.

Mens den første Sabotør-historien var en «røverhistorie fra krigsårene», forteller Sabotør: Operasjon Muskedunder en sann historie. Leseren følger sabotørene tett, over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene, med utgangspunkt i Sverre Granlunds opplevelser – fra kjentmann i Nord-Norge til den som bar hele operasjonen på sine skuldre.

John Sigvart Jamtli (f. 1982) er fra Mo i Rana. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner. Har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki og DASS. Fikk sitt gjennombrudd med Sabotør. Våren 2019 gav han ut tegneserieromanen «Norges Ninjakommandør Arne Treholt».

- Advertisement -

1 COMMENT

Siste nytt

Flyr vil fly fra i sommer

Det nye norske flyselskapet varsler oppstart i juni. Fra mai vil det være mulig å kjøpe billetter....

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I korte trekk: Manchester City er...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

More Articles Like This