mandag, mai 3, 2021

Tegneserieroman om den glemte, men viktige sabotasjeaksjonen i Glomfjorden

Må lese

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener...

Spotify milliardær har fått med seg Thierry Henry, Dennis Bergkamp og Patrick Vieira

Det er ingen overraskelse at fansen til klubbene som meldte seg på Superligaen er forbanna på eierne....

Vinterskader for flere hundre millioner

Vinteren var spesielt kald i Norge i år, med lange perioder med lave temperaturer i mange deler...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

I «Sabotør – Operasjon muskedunder» tegner og forteller John S. Jamtli den sanne historien om sabotørene i Glomfjorden under den annen verdenskrig.

Natt til 21. september 1942 tok to nordmenn fra kompani Linge, en kanadier og ni briter seg frem til og sprengte deler av kraftverket i Glomfjorden. I Glomfjorden ble det produsert blant annet aluminium til tyske krigsfly. Aksjonen satte en stopper for tysk produksjon av aluminium i Glomfjorden resten av krigen.

Les: Norge nominerer Ut og stjæle hester

–Etter min første Sabotør tegneserie var jeg på utkikk etter nye spennende ukjente historier fra andre verdenskrig, og når jeg oppdaga at vi hadde akkurat dette rett i bakgården hvor jeg kommer fra, var det klart at dette måtte realiseres, sier tegneserieskaper John Sigvart Jamtli.

Les på Sporten: 10 usynlige Manchester United spillere som ble geniale etterpå

«Sabotør: Operasjon Muskedunder» tar for seg en av de mindre kjente norske sabotasjeaksjonene under den andre verdenskrig, nemlig sprengningen av kraftverket i Glomfjorden, Nord Norge. Operasjonen har i etterkrigstiden fått lite fokus, til tross for at selve operasjonen var vellykket. Men for sabotørene, gikk det ikke nødvendigvis så bra. «En soldat ble sent til sykehuset i Bodø og døde der, mens syv andre ble tatt til fange og sendt til Tyskland for henrettelse».

To norske soldater var med på operasjonen, og en av dem var Sverre Granlund. Han var en av de fire som overlevde denne dramatiske aksjonen og som ikke ble tatt til fange. Han er vår hovedperson, og den vi følger tettest.

Mens den første Sabotør-historien var en «røverhistorie fra krigsårene», forteller Sabotør: Operasjon Muskedunder en sann historie. Leseren følger sabotørene tett, over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene, med utgangspunkt i Sverre Granlunds opplevelser – fra kjentmann i Nord-Norge til den som bar hele operasjonen på sine skuldre.

John Sigvart Jamtli (f. 1982) er fra Mo i Rana. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner. Har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki og DASS. Fikk sitt gjennombrudd med Sabotør. Våren 2019 gav han ut tegneserieromanen «Norges Ninjakommandør Arne Treholt».

- Advertisement -

1 COMMENT

Siste nytt

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener...

Spotify milliardær har fått med seg Thierry Henry, Dennis Bergkamp og Patrick Vieira

Det er ingen overraskelse at fansen til klubbene som meldte seg på Superligaen er forbanna på eierne. - Det om dog overrasker...

Vinterskader for flere hundre millioner

Vinteren var spesielt kald i Norge i år, med lange perioder med lave temperaturer i mange deler av landet. Gjensidige registrerte vinterskader...

Flyselskap vil sende turister over Tsjernobyl

I kveld før 35-årsjubileet for Tsjernobyl-ulykken vil det ukrainske flyselskapet sende turister med sightseeing 900 meter over reaktoren. Bussturer...

Disse øyene ligger 4 km unna hverandre med en tidsforskjell på 21 timer

Diomedes, to små øyer i havet, er kjent for å være et av de få stedene du kan gå tilbake i tid.

More Articles Like This