Nå kommer siste sesong av Exit

0
31
Livet blir ikke helt som Henrik (Tobias Santelmann) hadde sett for seg. FOTO: FREMANTLE / NRK

Multimillionærene er tilbake i tredje og siste sesong av Exit på NRK 2. mars.

Grådighet, dysfunksjonelle familierelasjoner, en kamel, raske biler og fråtsing i damer og dop. Gjengen i Exit vender tilbake en siste gang.

Finansgutta vil utnytte skatteparadiser, kryptovaluta og grønne investeringer for å bli enda rikere. Men noen vil det annerledes. Det er tid for hevn. De samvittighetsløse og destruktive finansgutta får kanskje som fortjent?

– Finalesesongen av Exit er en kulminering av livet karakterene har levd til nå. De har alltid levd på en måte der de har pushet alt så langt det går, bare for å føle noe som helst. Få et eller annet form for kick. Denne gangen dytter de det endelig utenfor kanten, forteller serieskaper Øystein Karlsen som både har regissert serien og skrevet manus.

Norges mest sette

Den populære og kontroversielle serien fra norsk finansmiljø gir et innblikk i skyggesiden til det nyrike Norge.

– Vi håper Exit 3 blir en slags dekadent og destruktiv fest å se på. Det skal godt gjøres å gjette hva som kommer rundt neste sving, forteller serieskaperen.

Exit er Norges mest sette ordinære dramaserie. Første sesong er i snitt sett av 2,1 millioner og 2 millioner har sett andre sesong.

Serien er også populær i våre naboland. Totalt i Norden, inkludert Norge, har 3,5 millioner sett den første sesongen, mens den andre sesongen er sett av hele 3,8 millioner. Det gjør Exit til den nok mest strømmede nordiske dramaserien i hele Norden.

I tillegg er serien solgt til rundt femti land.

Green is good

I den tredje sesongen får vi et innblikk i hvordan finansmennene ser muligheten til å berike seg på det grønne skiftet.

Etter hvert som kraftkrisen rammet Europa, kom investorene opp med et nytt slagord. Det er ikke lenger “greed is good”. Nå er det “green is good”. Pengene flyter som aldri før. Investeringer i vindkraft og solkraft er finansiert gjennom hedgefond på Cayman Island og i Luxemburg. Og pengene som tjenes på å utnytte det grønne løftet fra regjeringer, blir sendt rett til skatteparadiser.

Det er premisset når multimillionærene er tilbake. I en cocktail av grådighet, narkotika, respektløshet for alle som ikke er så rike som dem og “dette livet er en vits uansett»- holdning, setter de kursen mot selvdestruksjon.

Rundt deres isolerte ekkokammer er en gruppe med ulver som har blitt holdt sultne for lenge. Og den flokken ledes av en kvinne som nå lærer hvordan mennene skal slås i sitt eget spill.

– 70 prosent virkelighet

Ideene til den tredje sesongen kommer i stor grad fra tre steder.

– Jeg har som tidligere gjort en mengde intervjuer med mennesker i miljøet, og flettet det sammen med livet karakterene allerede har levd, forteller Karlsen.

– Når det gjelder den økonomiske delen av plottet, kom jeg helt tilfeldig over rapporten fra Tax Justice Norge om eierkonstellasjonene i Norsk vindkraft. Jeg ringte dem og spurte om det virkelig er så ille. De svarte at det trolig er verre. Da var det bare å begynne å lese seg opp, sier serieskaperen.

Bakgrunnen for delen om kryptovaluta fikk Karlsen fra Økokrim.

– Jeg spurte Økokrim om hva som er det mest utrolige folk flest ikke vet om. Jeg fikk en leksjon i kryptomarkedet som sjokkerte selv meg som har jobbet med tidligere sesonger av Exit, sier Karlsen som understreker at innimellom er det også fiksjon.

– Hoved-misjonen til Exit har alltid vært å underholde.

I hvilken grad er dette fri fantasi og hva har du hentet fra virkeligheten?

– Jeg vil si at det er rundt 70 prosent virkelighet. Det som er gøy er at det er alltid de verste historiene som er sanne. Fiksjon og fantasien slår sjelden virkeligheten. Skjønt i denne sesongen er det også et par fiksjonshistorier som drar på nokså friskt, forteller Karlsen.

– En godtepose

– Vi gleder oss stort til sesong 3 av Exit. Denne sesongen er en godtepose av overraskelser. Det er jo helt fantastisk hvordan Øystein Karlsen setter speilet opp mot vår samtid, og får oss til å le, gråte, rase og ikke minst engasjeres av Exit, sier NRKs dramasjef, Marianne Furevold-Boland. Hun er også eksekutiv produsent i NRK for serien.

– Denne sesongen har en enda sterkere og sårere historielinje og vi får igjen et innblikk i finansverdens irrganger, på godt og vondt.

– Hermine tar grep og vi kan vel trygt si gutta får gjengjelde, røper Furevold-Boland.

Systemsvikt

– Den nye sesongen tar nok en gang for seg systemsvikten og uforklarlige irregulariteter i samfunnet, og enkeltes evner til å utnytte disse hemmelige gullgruvene.

Det sier Petter Testmann-Koch, eksekutiv produsent for Exit og administrerende direktør i Fremantle som produserer dramaserien Exit for NRK.

– Jeg synes Øystein klarer å pakke inn kritikken av dette på en unik og fascinerende måte. Sesong 3 opprettholder galskapen, det (p)syke karaktergalleriet og legger til enda en deilig liten dash med mørke. I rammene av den overdådige luksusen vi har blitt kjent med, får de fire gutta kjenne på at de ikke er udødelige, det liker jeg.

Ensemble

Tredje sesong er spilt inn i Marokko, Spania, Frankrike, England, Sverige og Norge.

– Denne gangen er det et enda mer ensemblestykke enn tidligere. Vi følger historien til enda flere, sier serieskaperen.

Skuespillere er Agnes Kittelsen (Hermine), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe), Simon J. Berger (Adam), Pål Sverre Hagen (William), Ine Marie Wilmann (Celin) og Sonja Wanda (Tomine). Anders Baasmo Christiansen, Rolf Lassgård, Ellen Helinder og Frank Kjosås sine karakterer har fått mer plass enn i tidligere sesonger. Vi møter blant annet også Maria Bonnevie og Bjørn Skagestad. 

Nye karakterer dukker også opp. Jesper Christensen, som er kjent i Norge for «Kongens Nei» og «James Bond» er med i finalesesongen.

– MyAnna Buring som spilte i «En Natt», «The Witcher», «Ripper Street» og «Downton Abbey» er med i en rolle som noe jeg ikke en gang visste fantes før jeg snakket med Økokrim, forteller Karlsen.

Han har denne gangen fått hjelp med regi. Islandske Gisli Örn Gardarsson har regi på to av episodene.

Publikumsarrangement

Onsdag 1. mars inviterer NRK publikum til å se de første episodene av Exit sesong 3 sammen med skuespillere og serieskapere på Colosseum kino i Oslo. Billetter til visningen slippes onsdag 15. februar på NRK.no/publikum.

Klipp

Ønsker redaksjonen klipp fra Exit 3, kan dere ta kontakt med kommunikasjonsansvarlig for Exit, Nan Kristin Myhre nan.kristin.myhre@nrk.no. Mobil 97430811.

tabola

No posts to display