søndag, september 12, 2021

Living Library: – Her kan du «låne» et menneske

Må lese

Ønsker nattogtilbud mellom Oslo og København så raskt som mulig

"Det er helt tydelig at nattogtilbudene har fått sin renessanse på flere strekninger i Europa. Grunnen er...

Living Library: – Her kan du «låne» et menneske

Ideen kommer fra Danmark, hvor du kan gå på biblioteket kan du i stedet for bøker kan...

Fritt Ord gir arbeidsstipend til ni satiretegnere

Stiftelsen Fritt Ord tildeler arbeidsstipend til ni tegnere som på hver sin måte bruker satiretegningen som et...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Ideen kommer fra Danmark, hvor du kan gå på biblioteket kan du i stedet for bøker kan låne et «menneske» som i 30 minutter minutter forteller sin livshistorie.

Det levende biblioteket er et sted hvor grupper og mennesker som står overfor stereotyper, fordommer, diskriminering og ekskludering spiller en spesiell rolle .

Les: Fritt Ord gir arbeidsstipend til ni satiretegnere

Du kan blant annet lytt til historien til en arbeidsledig person, en flyktning, en mann med bipolar lidelse, en mørkhudet person, en jøde, en person som kom seg etter anoreksi eller bulimi og en med homofil mor. Ved å omgås disse menneskene lærer du å ikke «dømme en bok etter coveret».

Folk likte dette innovative og geniale prosjektet så godt at det i dag opererer i over 50 land, også i Norge. (Ikke i stor skala her enda)

I dette biblioteket vil du møte mennesker som ikke er redde for å snakke om vanskelige temaer.

Det er et foretak der mennesker som er utsatt for diskriminering på grunn av sin identitet (kjønn, nasjonal, kulturell, religiøs, materiell, etc.) møter de som ønsker å kjenne sitt perspektiv og erfaring.

Det er takket være sin åpenhet for vanskelige temaer at Living Library effektivt kan erstatte stereotyper med kunnskap og empati overfor de ekskluderte.

Les på Popidol: Keanu Reeves tilbake som Neo i første trailer for The Matrix Resurrections

Ideen om et levende bibliotek ble unnfanget i Danmark på en musikkfestival i 2000 og har systematisk blitt populær i mange land siden den gang.

Levende biblioteker er rettet mot alle de som er interessert i å lære om historien til mennesker som de ikke har mulighet til å snakke med daglig … eller tvert imot for mennesker som føler seg distansert fra «annerledeshet». Living Library er det perfekte stedet å forkorte denne avstanden.

Hvordan fungerer Living Library?
I dette biblioteket kan du «låne» en person etter eget valg i 30 minutter og lytte til dem, stille dem spørsmål, dele din historie, refleksjon eller tanker. Du som leser har muligheten til å møte mennesker som du har unngått eller ikke har hatt noen sjanse til å møte så langt.

Opplevelsen av den emosjonelle og kulturelle rikdommen til Living Books introduserer leseren for en annen, hittil ukjent verden, bringer dem nærmere mennesket og hjelper til med å forstå samtiden. I tillegg skaper Living Library en mulighet for en interessant, senere diskusjon hjemme, i familier, og former holdninger til respekt overfor andre.

Målet med det menneskelige biblioteket er å lære om mangfold, å bli oppmerksom på ulikheter overfor mennesker fra minoritetsgrupper og å redusere omfanget av diskriminering. Stereotyper og fordommer stammer hovedsakelig fra uvitenhet, frykt og motvilje mot å lære. Å vite koster ingenting og hjelper til med å overvinne frykt og aversjon mot det ukjente.

- Advertisement -

Siste nytt

Ønsker nattogtilbud mellom Oslo og København så raskt som mulig

"Det er helt tydelig at nattogtilbudene har fått sin renessanse på flere strekninger i Europa. Grunnen er...

Living Library: – Her kan du «låne» et menneske

Ideen kommer fra Danmark, hvor du kan gå på biblioteket kan du i stedet for bøker kan låne et "menneske" som i...

Fritt Ord gir arbeidsstipend til ni satiretegnere

Stiftelsen Fritt Ord tildeler arbeidsstipend til ni tegnere som på hver sin måte bruker satiretegningen som et medium for kritikk av maktaktører...

Sofie kupper Norge

Demokratiet er under press, også i Norge og land som ligger nær oss, geografisk eller kulturelt. Universitetet i Oslo lanserer podkasten "Sofie...

The Whale får statsstøtte

Lørdag åpnet kulturminister Abid Raja det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og hadde med seg gode nyheter av stor betydning for utviklingen av...

More Articles Like This