Get Moving Too artwork

20-års jubilant Kurt Nilsen starter året med ny musikk. «Get Moving Too» er ute fredag 6. januar.

I 2023 er det 20 år siden Kurt Nilsen overrasket dommerne, det norske folk, og kanskje også seg selv da han ble historisk vinner av Norges første Idol. Etter seieren har rørleggeren fra Bergen ikke sett seg tilbake, han har slått rekorder, toppet hitlister, vunnet priser, sunget med idolet Willie Nelson, turnert land og strand med sitt eget band og som en del av kvartetten Lind, Nilsen, Fuentes, Holm, deltatt i Hver gang vi møtes og sluttet en slags sirkel da han stilte som Idol-dommer i to sesonger.
I 2010 ga Kurt ut julealbumet «Have Yourself A Merry Little Christmas», og hver jul siden har både musikken og han vært fast inventar på spillelister og scener. Julekonsertene har blitt kjær tradisjon for mange. Julen 2022 rakk Kurt og bandet fjorten (!) konserter i Bergen og én av tre konserter i Oslo Spektrum. Så satt Corona en stopper for de to siste utsolgte husene og gjør at avskjedsturnéen først avsluttes julen 2023.

Men har Nilsen fått nok og tenker det er det på tide å trekke seg tilbake?  
Så langt derifra!
Han sier selv at han er klar for å «gå på jobb» hele året, ikke bare en måned hvert år. Kurt vil, bokstavelig talt, spille på fler strenger igjen, og hente fram hele repertoaret sitt når han skal spille live. 
For ikke å snakke om at han er sprekkfull av ny musikk!

«Get Moving Too er et resultat av at jeg flykter inn i musikken for å bearbeide det som er tungt og vanskelig. Det er en låt om kjærlighetssorg, laget mens jeg hadde følelsene på utsiden av kroppen. Det føles godt og rart og spennende å slippe ny musikk, selv om jeg kanskje kvier meg litt for det sårbare ved å dele det som rett og slett er som selvterapi.»

Nilsen beskriver selv de siste 20 årene som ekstremt lærerike og spennende. Av og til får han spørsmål om han ikke har lyst til å legge opp, bruke mer tid på familien, golf, fiske og annet han setter høyt. Etter så mange år med suksess så trenger han vel ikke å jobbe? Kanskje er han tom for inspirasjon eller bare lei av å stå på scenen eller jobbe i studio? 

«Det tror jeg nok aldri jeg blir. Jeg er ekstremt klar over hvor privilegert jeg er som har hatt fast jobb som artist i 20 år. Men det er ikke som å ha samme stilling i samme selskap år inn og år ut, for jeg har mange forskjellige roller i Kurt Nilsen AS. Jeg lærer og utvikler meg kontinuerlig, riktignok er noen lærepenger er tøffere enn andre. Men dem blir det også musikk av!»

Nesten 30 år siden han, fordi han er venstrehendt, måtte lære seg å spille gitar opp ned og speilvendt for å kunne låne naboens uten å strenge den om, evner Kurt fortsatt å se muligheter der mange andre bare ser begrensinger.

«Noe av det første jeg fikset i det nye huset var hjemmestudio. Det er et stort og deilig rom hvor jeg ikke bare har alle instrumentene mine og litt enkel teknikk, men også kontakt med resten av huset og en fantastisk utsikt. Der er en peis og sofa og plass til flere. Så lenge ingen synes jeg bråker kan døren stå oppe og bikkjen tusle inn og ut som den lyster. Inspirasjon kommer når- og hvor som helst, så det er ikke bare praktisk, men nødvendig å ha et studio hjemme. Det å synge og spille for et publikum kan ikke sammenlignes med noe annet og gir meg helt enormt mye glede. Men det å skape musikken er en så stor del av meg at jeg kunne ikke sluttet å skrive tekster og melodier om jeg hadde forsøkt.»

Kurt setter pris på det han har fått oppleve de siste 20 årene og snakker om alle aspekter av artistkarrieren med like stor varme og entusiasme. Han deler gladelig historier fra turnélivet, det helt unike ved å spille for et publikum, det å få møte og jobbe med noen av sine største idoler. Aller mest snakker han om gleden i å skape musikk; det å la en rytme, en setning eller trommingen av fingre på et bord være utgangspunktet for det som kanskje blir en låt. Noen ganger er inspirasjonen som et spørsmål, og da finner han gjerne svaret – låten – i et av instrumentene han har lært seg selv å mestre. I hjemmestudioet står et trommesett, piano, et par bass og en stor samling gitarer.

«Gitar er hovedinstrumentet mitt, og jeg holder og spiller den fortsatt opp ned som jeg først måtte lære meg. Faktisk har jeg aldri lært meg noter eller regler, jeg bare spiller. Sånn har det blitt, jeg bare leker med instrumentene til jeg finner ut av dem og selv om det noen ganger blir ukonvensjonelt så tror jeg at det åpner fler dører enn det lukker. Jeg elsker å skape, synge og spille sammen med andre, men tiden alene i studio er som terapi for meg. Der er jeg en ensom ulv som kan slikke mine sår, bearbeide følelser og la det vokse til musikk – så stort som et symfoniorkester om jeg vil – som jeg kan dele med andre.»

Kurt beskriver seg selv som en voksen mann som har lært at det å dele noe vanskelig gjør det mer håndterbart, og som innser at hans sårbarhet kanskje kan hjelpe andre når de har det vanskelig. Han er en dønn rasjonell fyr som allikevel har troen på at musikk kan hele og at musikken hans er en gave han kan dele.

«Get Moving Too» kommer fredag 6. januar og er en gave fra Kurt Nilsen til alle som har gledet seg til ny musikk fra mannen med den helt unike stemmen. Og spesielt til dem som trenger en påminnelse om at slutten på et forhold er ikke slutten på alt. Ikke la livet stoppe helt opp, for avslutninger er også nye begynnelser.

f7.no -> adds
tabola