Det har vært en turbulent vårsesong for eliteserietrenerne. I slutten av juni annonserte Stabæk at deres hovedtrener, Toni Ordinas, var ferdig i jobben. Han føyde seg inn i en rekke av så langt fem eliteserietrenere som har fått sparken i år, og da Lillestrøm avskjediget Erlandsen og fikk inn Jörgen Lennartsson er tallet oppe i seks.
Så hvilke trenere kan føle seg trygge?
Treneryrket har alltid vært et usikkert et, og nesten alle suksessfulle trenerkarrierer inneholder én eller flere oppsigelser. Likevel er det nok noen som kan sove godt om natten, vel vitende om at deres jobb ikke står i fare med det aller første.
Svein Maalen er en av disse. Ved å ta det semiprofesjonelle laget Ranheim opp fra Obos-ligaen, og før sommerpausen ligge på medaljeplass, er det nok ingen som ønsker å kvitte seg med han.
Lars Arne Nilsen frykter nok heller ikke for jobben, da han siden 2015 har tatt nyopprykkede Brann til en sølvplassering og pr. dags dato trener serielederen i Eliteserien.
Kilde: Løken via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Hvem er i faresonen?
Nesten alle lagene på bunn har allerede byttet trener, noe som gjør at høstsesongen sannsynligvis vil bli mer stabilt enn vårsesongen har vært. Kåre Ingebrigtsen er alltid en mann under press – å lede et lag hvor publikum hver sesong forventer gullmedalje er ingen lett jobb.
Selv om Rosenborg etter ni kamper ligger på en andreplass, er det mange som skulle ønske seg at de nådde helt til topps, og Kåre har selv uttalt at han aldri har vært så sliten som under fjorårets høstsesong. Selv om RBK-forumet ofte diskuterer jobben hans, er det nok liten sannsynlighet for at RBK vil bytte trener rett før Champions League-kvalifiseringen, og med en semifinale mot Vålerenga i NM i september, er det fortsatt mye som kan gå RBKs vei i 2018.
Både Ronny Deila i Vålerenga og Dag-Eilev Fagermo i Odd trener lag hvor medalje er et av målene, så med en hittil 8.-plass for Vålerenga og 10.-plass for Odd, er det nok ingen av de som er spesielt fornøyd med årets resultat.
Dette gjør høstsesongen ekstremt spennende. Ikke bare er det helt åpent i både bunn- og toppsjiktet av tabellen, mange av trenerne vet nok også at deres karriere potensielt kan stå på spill. Kanskje vi står ovenfor en av de mest intense sesongavslutningene på mange år – nå som RBK ikke lenger dominerer alt og det kun skiller 6 poeng mellom 15. – 10 plass.
Ikke et norsk fenomen
Internasjonalt er det enda mer press på treneryrket, og selv midt oppi VM 2018 skrev bet365, via sine tippe-tips, om at Belgia-treneren Roberto Martinez måtte dysse ned Spania-ryktene for å kunne fokusere på å ta laget sitt til finalen.
Mange norske trenere, inkludert store navn som Henning Berg, Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær har fått kjenne på presset av å trene lag i england og andre europeiske ligaer, men sjelden har de klart å beholde jobben over lenger tid.
Så hvordan blir høsten?
Fotballen er rund, og alt kan skje. Vi er glade vi ikke skal komme med noen bettingtips for hvem som fortsatt er eliteserietrenere i 2019, da både Solskjær, Ingebrigtsen og mange andre nå har et gigantisk press på seg.
Kilde: Tor Atle Kleven via Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nye navn som Henning Berg og Kjetil Rekdal har også en utfordring med å ta bunnlag opp fra nedrykksplassen. En ting er likevel sikkert; noen lag må rykke ned – og sannsynligvis kan det også innebære at noen trenere vil miste jobben.