En av Englands morsomste og intense komikere Rik Mayall er død

0
164

Rik Mayall 1Rik Mayall 2Rik Mayall 3Han blir av mange sett på som en av de morsomste i sin generasjon, han var uansett ekstremt intens, se klipp fra hans fremføringer i The Young Ones, Blackadder og andre nedenfor.

Samtidig som han var morsom var han også opptatt av det rare og å være en god skuespiller. Han la heller ikke noe papp imellom i samfunnsdebatten, uten at det var en side av han som kom veldig godt frem her i Norge.

Rik Mayalls død var ikke bare et sjokk fordi han var relativt ung (56), men fordi han alltid på skjermen og på scenen var så full av liv. Figurene hans var aldri pene og polerte: de var gale skriblerier, satt seg fast til marginene med støy og energi. Han var den slemme onkelen, barnas entertainer som ville skremme de voksne, han sparket opp dører ropte ett eller annet og var ute igjen. Logikken var ofte nesten helt unolig å skjønne. Han var for alle over 40 en viktig del av barndommen og følelsen av at noe har dødd med han er påtrengende idag.

Rollen som vi husker best og som fulgte Mayall hele karrieren var Rick i The Young Ones. En desperat, fullvolum fauxleftie, Rick var kanskje den mest forkastelige og ekle på showet. Men Mayall turte å være stygg. Og nettopp det at han var så stykk ble han mindre endimensjonal enn de andre og ble raskt showets ansikt. 

Han var også innom Blackadder med hysteriske opptredner og han klarte å få opp tempo og det spesielle. Det går mange historier fra settet som bekrefter hans energi og humor, og et ordtak fra han er «har jeg vunnet» noe som selvfølgelig ble presentert med stor iver. Herr Flashheart brast inn og ut av Blackadder på et øyeblikk sparker dørene inn, stakk hans bekkenet uendelige, brøl alle sine linjer med umulig tillit og deretter eksploderer igjen som han gjorde sin exit. Han definerte et et nytt nivå for «Upstaging» på en uanstrengt måte.

Fra Black Adler

Fra The New Statesman

Fra Bottom

Fra Jackanori

tabola

No posts to display