Forsvaret gjenåpnet inngangen til Festningsplassen fra sjøsiden etter tjue år.
– Akershus festning er Norges nasjonalarena. Vi ønsker å aktivere festningen og formidle historien best mulig for allmennheten. Inngangen vi nå gjenåpner fra sjøsiden vil binde ytre del av Akershus festning sammen med Havnepromenaden, sier Arne Opperud, kommandant ved Akershus festning.
Du har kanskje ikke lagt merke til den lille, vestvendteporten i festningsmuren vis-à-vis Oslo Havns hovedkvarter, Skur 38?
Går du inn porten og opp trappa kommer du til Festningsplassen. Du får umiddelbart en flott, opphevet utsikt mot sjøen og deportasjonsmonumentet «Sted for erindring» (minnesmerket for deporterte norske jøder). Her inne kan du oppleve en rekke attraksjoner og viktige minnesmerker, som Forsvarsmuseet, Nasjonalmonumentet, Veteranmonumentet og Max Manus-statuen.
Forsvaret stengte porten for publikum på starten av 2000-tallet. Det mørke trappeløpet ble av enkelte benyttet til lyssky aktiviteter. Siden har korteste vei til Festningsplassen fra Akershusstranda vært via inngangen i Kongens gate (ca. 300 meter).
– Med åpningen av Havnepromenaden i 2015, Normandieplassen med park i 2019 og Oslo Havns nyrenoverte hovedkontor Skur 38 i 2022, har området utenfor festningsmuren blitt hyggelig og svært populært blant Oslo-folk og turister, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.
Oslo Havn, Forsvarsbygg og Bymiljøetaten samarbeider om å forbedre forbindelsen mellom Havnepromenaden og Akershus Festning for de mange tusen som bruker området. Oslo Havn har arbeidet aktivt for å åpne porten.
– Oslo Havn har lenge ønsket å skape en bedre forbindelse mellom Havnepromenaden og Akershus festning. Det er flott at Forsvaret nå åpner en direkte, naturlig forbindelse til Festningsplassen fra sjøsiden, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.
Oslo Havn har foreslått for Bymiljøetaten å etablere et gangfelt gjennom grøntdraget ved inngangen til festningen og en fotgjengerovergang for sikker kryssing av Akershusstranda.