Hjem Reise Tipser du riktig?

Tipser du riktig?

Skrevet avKyrre Dahl 30/10/2017
FOTO: Rolf Magnus Sæther, Newswire
Reklame


Er du helt sikker på hvor mye du bør gi i tips til servitøren eller taxisjåføren? Og visste du at nordmenn nå tipser mer enn før og at mange synes det er ubehagelig å ikke tipse?

Halvparten av oss tipser inntil ti prosent når vi er på restaurant, viser Remembers reisevaneundersøkelse som er gjennomført av YouGov i Norge. Remember er et kredittkort utstedt av EnterCard Group. Ti prosent svarer at de tipser inntil 20 prosent.

I Norge og andre nordiske land har kort blitt et selvsagt betalingsmiddel for de aller fleste. Å betale tips med kort har også blitt mer vanlig.

– Den gammeldagse driksen består ikke lenger av noen mynter på bordet, men overføres elektronisk. På restauranter og andre spisesteder må du ofte taste ”totalbeløp” før du taster PIN-kode for å betale. Det er en oppfordring til å betale tips, sier Freddy Syversen, som leder EnterCard.

Noen synes det er ubehagelig

Tipsing med kort har gjort oss mer rause når vi først tipser, mener Syversen.

– Mens man tidligere litt diskret kunne legge litt ekstra penger til regningen, blir det veldig tydelig når man betaler med kort. Ved at kortautomaten direkte påminner oss om å betale tips, synes mange det er ubehagelig å la være. Kanskje tipser vi både mer og oftere enn vi ville gjort ellers, sier han.

Opprinnelig var tips, eller drikkepenger, noe bemidlede personer kunne gi for å vise litt raushet mot de som ikke hadde så mye.

– Noen steder, for eksempel i Japan, kan det oppfattes som uhøflig og nedlatende å tipse, mens man i USA gjerne tipser 20-25 prosent etter en middag på restaurant. I USA er tips en stor del av lønnen til restaurantpersonalet, sier redaktør Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

Reklame

Ingen kommentar
0

Du vil også like