Hjem Helse Tar med seg veggedyr til Norge

Tar med seg veggedyr til Norge

Skrevet avKyrre Dahl 25/09/2017
Foto: Anticimex
Reklame


Det blir stadig mer populært å leie ut boligen til feriegjester fra inn og utland. Men det kan føre til at du også får husgjester du på ingen måte ønsket. Veggedyr blir nemlig et stadig større problem.

Tusenvis av nordmenn leier  nå ut husrom via Airbnb, Finn og andre lignende tjenester. Det gir de med et rom til overs en mulighet til å tjene noen slanter, men man risikerer også å få ubudne gjester som ikke vil dra igjen.

– Vi blir stadig oftere kontaktet av privatpersoner som har mistanke om veggedyr etter å ha leid ut boligen sin, sier skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex, landets største skadedyrfirma.

Norge har hatt en økning på 600 prosent i veggedyrtilfeller siden 2007. I løpet av 2016 passerte antallet årlige registrerte bekjempelser 3000, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Problemet er stadig økende.

– Veggedyr sprer seg ved at de følger med bagasje når folk reiser. Overnattingssteder, hvor nye gjester stadig flytter ut og inn, er spesielt utsatt, og private utleieboliger er intet unntak, sier Gjølme.

 

Gjemmer seg i madrasser

De små og flate veggedyrene gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid. Om natta kommer de fram og suger blod.

– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet.

– Bittene kan være svært irriterende, og hvis man klør mye på bittstedene, kan det føre til sekundære infeksjoner, sier Rukke.

Hovedårsakene til at veggedyr er på sterk fremmarsj er økt reisevirksomhet og motstandsdyktighet mot insektmidler

– Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at det er et enda større problem enn her. Også USA og Øst-Europa peker seg ut, sier Gjølme.

Leier du ut til feriegjester er det viktig å foreta jevnlige inspeksjoner hvor man ser etter tegn til aktivitet av veggedyr.

– Veggedyr er noe alle kan være uheldig å oppleve, og det har ingen ting med hygiene å gjøre. Oppdager man veggedyr tidlig og får iverskatt tiltak raskt, løser disse sakene seg ofte veldig greit, sier Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

5 tips for å oppdage veggedyr

  1. Se etter avføringsflekker fra veggedyrene. Disse sitter på utsiden av veggedyrenes gjemmesteder. Typiske gjemmesteder er små sprekker i treverk, metall, plast o.l., og i sømmer, skjøter o.l. i tøy. Let også etter levende veggedyr.
  2. Ta madrassen ut av senga. Sjekk alle sømmer, knapper og glidelåser på madrassen. Sjekk der stoffet er stiftet til treverk.
  3. Sjekk sprekker og skjøter i senga. Sjekk hodegjerde, sengebunn og bein.
  4. Sjekk nattbord, møbler, bak bilder, bokhyller og andre gjenstander.
  5. Sjekk kofferter, bager, soveposer, reise senger, barnevogner og annet som er brukt ved overnatting og reiser.

Kilde: Anticimex

Reklame

Ingen kommentar
0

Du vil også like