Hjem Forbruker Så mye handler du for til jul

Så mye handler du for til jul

Skrevet avKyrre Dahl 06/11/2017
Foto: Virke
Reklame


Nordmenn kommer til å handle for 56,3 milliarder kroner i julen. Det kommer fram i tall fra Hovedorganisasjonen Virke. Det betyr at hver av oss vil bruke rundt 10 700 bare i desember.

Julaften havner i år på en søndag. Det betyr at vi får to færre handledager i desember. Samtidig skjer en stadig større del av handelen i november. Sammenligner man de to månedene står november for 45,7 prosent av julehandelen, opp fra 43,9 prosent i 2007.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

–  Økningen i novemberhandelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, mener Stende.

Tallene fra 2016 viser at omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. For bransjer som leketøy, ur og gullsmeder og bokhandlere er omsetningen dobbelt så høy i desember som gjennomsnittet i resten av året.

 

Ekstra mye i matbutikken før jul

I gjennomsnitt handler vi for 10 710 kroner i desember. Av dette er 4460 kroner dagligvarer og 6250 kroner fra øvrige butikker. Vi bruker faktisk nær 20 prosent mer på dagligvarer i desember enn ellers i året.

– Desember er en måned for å kose seg ekstra, og mange gleder seg til julematen kommer i butikkene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

– Særlig den siste uken før jul er hektisk i dagligvarebutikkene. For de fleste er det viktig at julematen smaker tradisjon, barndomsminner og råvarer fra hjemstedet. Det kommer stadig flere lokalmat-produkter på markedet, som får frem både minner og julestemning, sier Størksen.

Mange bruker også juletiden på å reise. Ifølge Virkes Reisepuls, skal 40 prosent av oss på juleferie, det er en økning fra tidligere år. Av de som skal på ferie, oppgir 16 prosent at de skal til utlandet.

– Sol og sommer lokker i jula også. Likevel tror vi mange feirer selve julaften hjemme, før turen går til varmere strøk, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

– Nær en av til opplyser i tillegg å ha mottatt reiser som gave det siste året. En felles reise kan være en god måte å kombinere gave og skape opplevelser sammen, avslutter han.

Reklame

Ingen kommentar
0

Du vil også like