Påskeegg helt uten kalorier

0
667

Tradisjonen med påskeegg er noe som vi får fra de russisk ortodokse kristne som er ivrig i sin feiring av påsken, mer enn jula. Tradisjonen er at man skal bringe håndmalte egg til kirken for at de skal velsignes, for så a tas hjem igjen og bli vist frem for venner og familie.

Det var denne tradisjonen som Tsar Alexander III i 1885 bestemte seg for å gi sin kone et påskeegg. De hadde vært gift i 20 år og ha holder det ikke med et vanlig hønseegg med litt maling på. Czarina Maria Feodorvna fikk verdens første Fabergé egg.

Peter Carl Fabergé, var Tsarens gullsmed. Det første Fabergé egget var laget med hvit emalje som så ut som en ekte egg.  Egget kunne åpnes og på innsiden en gyllen eggeplomme og inni der igjen gylden høne og skult inni der igjen en diamant miniatyr av en krone og et lite rubin egg. Både Tsaren og hans kone likte egget så godt at det ble en tradisjon, hvert år et nytt egg med en ny design.

faberge-egg-615

Eggene ble en slags årbok for Romanov-dynastiet, designen skulle representere en hendelse i familien eller landet.

Etter tsar Alexander III sin død, førte hans sønn Nicholas II tradisjonen videre. Fra 1894 og utover, Peter Carl Fabergé laget to egg hvert år – et for Nicholas II kone Empress Alexandra Fedorovna, og ett for hans mor, Maria Fedorovna. Da den russiske revolusjonen i 1917 kom var det slutt på eggene, det er laget 50 egg som vi vet om og førtitre som fortsatt finnes, de er meget sjeldne og når de av og til selges på en auksjon går de for mange millioner dollar. Er du rik er et Fabergé egg det ultimate og kalorifrie beviset på din rikdom.

Det er vanskelig å tenke seg en James Bond filmserie uten noen glimt av eggene.

The Gatchina Palace egg, 1901.

 

tabola

No posts to display