Nå blir utdanning enda viktigere

0
149

Å tilegne seg kunnskap kan være slitsomt og motivasjon er viktig for å fullføre et studieløp på en god måte.  I hele Europa, hvor det er et tøffere arbeidsliv enn her hjemme, ser man en klar sammenheng mellom graden av utdannelse og hvor trygg jobb man har. Dette er et forhold som vi ser her hjemme også, men i mindre grad.  De valgene man gjør som ung har stor betydning for hvordan det videre livsløp blir.

Nå blir utdannelse enda viktigere, arbeidsmarkedet blir mer internasjonalt og kravene til hver enkelt arbeidstager blir større. Mulighetene for arbeidsgivere til å ta mindre risiko i forbindelse med ansettelser har de siste årene blitt større, og stadig kommer det nye politiske innspill som peker i den retning.

Ved valg av studium er det viktig å ta seg god tid, slik at det blir lettere å opprettholde motivasjon og føle seg hjemme i det fagfeltet en har valgt å jobbe innenfor. Det kan være en god øvelse å forestille seg hvordan man vil ha det om 10 år, 20 år, 30 år- Studiene skal ikke bare være noe som er over etter eksamen. Ofte trengs det oppdatering av kunnskap i løpet av en yrkeskarriere.

F7 og Bokkilden kommer her med noen råd til hvordan gjøre studietiden enklere og morsommere og klare å beholde motivasjonen slik at resultatene blir gode.

1. Vær sosial

Mange burer seg inne for å lese og har ekstremfokus på eksamen, da oppnår man gjerne kun «puggekunnskap» som kanskje holder til eksamen men neppe gir det noen annen verdi. Sosiale sammenhenger er ikke bare gode pusterom og mulighet for å bygge vennskap og kontaktnett, man kan også få gode anledninger til å diskutere fag og snakke om det du lurer på.

2. Lag system

Tankekart, Post-it lapper, farge markering. Det er mange forskjellige systemer som skal hjelpe deg med å huske bedre det du leser. Det viktigste er at du velger noe som passer for deg og som du kan vedlikeholde det over tid.

 

3. Finn en mentor

Finn noen som kan følge deg, som du kan diskutere meg, stille spørsmål til og sørge for at du får noen ferske øyne på det du jobber med. Det kan være en venn av familien eller en medstudent som har kommet lengre enn deg selv. Det viktigste er at vedkommende kan være relevant i forhold til din læringsprosess. Det er ikke så viktig at vedkommende har samme sammensetning av fag som deg.

4. Lag egne oppgaver

Vær sikker på at du skjønner innholdet i det du har lest. Lag små kontroll oppgaver hvor du lager et svar så kort som overhodet mulig. En god øvelse her er å se om du oppnår samme resultat ved å «angripe» oppgaven fra ulike vinkler.

5. Planlegg karriere

Selv om virkeligheten sjelden blir som vi har planlagt, er det lurt å undersøke hva som trengs for det du har øverst på din liste over gode jobber.  En god tanke er at man ikke studerer for eksamen, men for livet. En god jobb kan være et godt motivasjonsmål når det er røyner på og er vanskelig. Tanken «hvis jeg bare gjør ferdig dette så er jeg et skritt nærmere drømmejobben» er veldig god. Et godt resultat på studiene er ikke bare at drømmejobben er nærmere, dine valgmuligheter blir vesentlig større.

6. Vær fysisk aktiv

Det å være i bevegelser bidrar til problemløsning. Jo tøffere periode du befinner deg i jo bedre virker aktivitet og trening. Er du en av dem som ikke liker å jogge, gå i stedet.  Frisk luft kombinert med bevegelser klarner tankene og gjør deg bedre istand til å lære. Mange sliter også med å få nok søvn. Fysisk aktivitet er også godt for å få sove bedre.

7. Vær din egen mentale trener

Hjernen er en maskin som i enkleste forstand gjør det du forteller den. Sier du til deg selv at noe er tungt og vanskelig, så blir det i hvert fall ikke enklere. Det er avgjørende at du har fullt fokus på et du skal levere. Det å holde fokus er en øvelsessak. Hvis du forteller deg selv at dette klarer du øker sannsynligheten for at du klarer det betraktelig. Det er ikke uten grunn av idrettsutøvere roper du er best til seg selv før de skal prestere.

I rapporten om «læring i det 21 århundre» (Delors rapporten) som UNESCO utarbeidet ble det satt opp fire viktige mål for læring: Lære å være, lære å gjøre, lære å lære og lære å leve sammen.

Til slutt et veldig enkelt lite råd, ikke gru deg til å gjøre noe, det er bare bortkastet tid. Benytt heller «gruetiden» til å gjøre noe du faktisk synes er gøy eller bare få unna det du gruer deg til.

Bokkilden har innført pensumgaranti, les mer om det ved å følge denne linken.

tabola

No posts to display