Løvetann er en fantastisk plante

0
1373

Dukker den opp i hagen blir den luket vekk med en gang, men du vil kanskje tenke deg om en gang til hvis du var klar over egenskapene som planten har.  Løvetann er en vanlig plante som du finner nesten over alt, men skal du ha nytte av den i år må du være rask, den bør plukkes i løpet av mai eller hvis du er heldig også i første halvdel av juni.

Løvetann vokser som ugress over det meste av verden, minus de aller varmeste stedene, du finner den i Europa, Asia og Amerika. I Norge er det noen få som har funnet ut av hvor verdifull planten egentlig er, de har stor nytte og glede av å ha den i salater, som base for te, som del av olje og ikke minst du kan lage løvetannvin som smaker godt og får en vakker farge, litt som en solnedgang.

Honning blomst

Løvetann er en viktig plante for bier, de besøker den ofte for produksjon av honning, birøktere vet at honning fra Løvetann er den aller beste. Nå som bie bestanden er synkende kan du bidra med å ikke ta bort løvetannen fra hagen din, i det minste la den blomstre en stund, til du selv plukker den og lager noe nyttig.

Medisinsk plante

Løvetann er også en medisinsk plante. «Urte råstoffet» er blomsten, bladene og røttene til løvetannen, skal du ut og høste inn er det viktig å bevege deg bort fra forurensning. Det er en stor fordel å gjøre det på en dag det ikke regner, helst en solfylt dag med tørst gress.

Løvetannolje

Plukk løvetannblomstene og ta vekk stilken så langt opp som mulig, hvis de er fuktige tørk de etterpå på et kjøkkenpapir. Finn frem en krukke eller norgesglass.  Først fyller du glasset med løvetannblomster og heller olivenolje over, viktig at oljen dekker blomstene helt og at du etterpå tar bort luftbobler. Så setter du glasset i en vinduskarm hvor den får mye sol og oljen det stå i 2 uker.

Hell oljen gjennom en sil inn i en ren krukke eller flaske, oljen har en holdbarhet på ca et år.

Oljen gir en klar lettelse for smerte og stivhet og muskelsmerter. Det beroliger irritert hud. Du kan også forberede sårsalve med oljen som basis (kombiner det med litt smeltet bivoks i et vannbad)

Hvordan hjelper løvetann

Løvetann fungerer som et avføringsmiddel og er vanndrivende. Den lindrer sykdommer i leveren og galleblæren, samt har vist seg effektiv mot fordøyelsessykdommer. Den brukes mot forstyrrelser av «gallestrømmen» og for å forbedre dårlig appetitt, og den renser kroppen også ved å øke volumet av urin.

Inulina, et aktivt virkestoff i løvetann, er et løselig fiber som senker kolesterol, styrker immunsystemet ved å vedlikeholde en normal mikroflora i tarmen og reduserer nivået av sukker i blodet. Løvetann påvirker sunn sirkulasjon og er et flott stoff for rensing og styrking av blod. Mange benytter løvetann i forbindelse med detox, gjennom å lage te av tørkede løvetannblomster og blader.

Løvetann sirup har i mange år vært populært mot hoste, lindre revmatisme og som om ikke det var nok, løvetann hjelper ammende mødre med melkeproduksjonen.

Avkok av løvetannrot

Det er langt færre som benytter seg av røttene til løvetannen, lager du avkok av de og drikker før måltider vil det hjelpe på fordøyelsen, ta bort giftstoffer i maten og øker sirkulasjonen ved å være vanndrivende. Det er enkelt å lage, først tørkes røttene til løvetannen, så knuses du de og hvis du skal lage en halv liter avkok trenger du ca 2 spiseskjeer med pulver, du rører dette sammen og lar det koke på svak varme i ca 10 minutter.

 

dandelion-wine-in-crock

 

Løvetannsirup

Ingredienser

  • 300 løvetannblomster, plukket uten stilk.
  • 1 sitron i skiver
  • 1 liter vann
  • 1 kg brunt eller ikke raffinert sukker

Tilberedning

Ha blomster og sitronskiver i en kasserolle av rustfri stål og hell over vannet. Kok opp og la småkoke i 20 minutter. Avkjøl og la det trekke til neste dag. Sil væsken fra blomstene (disse kan brukes i supper og gryter etterpå/evt nedfryses i småporsjoner for senere bruk) og tilsett sukkeret. Kok opp og skum av. Kok inn væsken til en tyntflytende sirup som helles på varme, rene småflasker eller små glass. Små fordi sirupen lett krystalliserer når du har åpnet et glass.

Er perfekt til pannekaker og som søtning på is og deserter, vanlig å bruke i urtete.

1694077

 

 

 

 

Løvetannvin

  • 3 liter løvetannblomster
  • 4 liter vann
  • 2 kilo sukker
  • Halv kilo sitron, eller bær som du liker

Plukk bare de gule blomstene, uten antydning til grønt. Legg blomstene i en krukke eller plastbøtte. Kok opp vannet og hell det over blomstene. La det stå 1 døgn. Sil blomstene fra og rør inn sukkeret så det smelter. Skjær sitronene i skiver, plukk ut alle kjerner og tilsett sitronskivene, eller knus bær og ha oppi. Legg på et lokk, men ikke helt tett. La det stå i romtemperatur til vinen slutter å gjære. Det høres som om den ikke hveser mer. Sil vinen gjennom et fint filter, for eksempel kaffefilter og fyll den på vinballong. Sett i gjærlås eller brett et håndkle overåpningen. La vinen stå i romtemperatur i ca. 1 år. Fyll den på flasker og lagre den minst 1 år til.

 

75e4715d4d6bd0a3cbdaa156e3332210

 

tabola

No posts to display