Annonse

shadow
shadow

All reklame for lettbrus stemmer, det er lite eller ingen kalorier i lettbrus og isolert sett ikke fetende. Hvorfor er det da slik at de som drikker lettbrus over en periode på ni år la på seg 4 ganger mer rundt magen enn de som ikke drakk?

Det er en omfattende studie som nå ble publisert i Journal of the American Geriatrics Society, 749 personer i alderen 65 og oppover deltok. Deltagerne måtte opplyste om sitt daglige inntak av brus og om det var brus som var med sukker eller ikke.

Lettbrus har i løpet av kort tid blitt utrolig populært og har nå nesten tatt igjen sukkerholdige drikker, selv i Norge. I mange får var lettbrus for diabetikere og andre som ikke tålte sukker ikke for alle mulige.

Årsaken til vektøkningen er at lettbrus lurer kroppen ved at den blir vant til å få søt mat uten kalorier og derfor ikke setter i gang forbrenning når sukker faktisk kommer. Det gjør også at kroppen ser etter alternativ næring og sender signaler til hjernen om at du er sulten selv om du ikke trenger mat. Overspising kan lett bli resultatet av daglig lettbrusdrikking.

I løpet av 9 år gikk gjennomsnittlig magemål opp med 8 cm for de som drakk daglig, de som drakk av og til var tallet 4,5, mens det var 2 cm for de som aldri drakk. Det som overrasket i undersøkelsen var at de som drakk sukkerholdig drikke hadde vesentlig bedre utvikling enn de som drakk sukkerfri.

Les også: Først 28 år etter drapet på Olof Palme forsvinner oljen hans fra butikkene

«Vanlig sukker har kalori-konsekvenser» sier Dr. Helen Hazuda ved University of Tezas Health Science Center, som sto bak forskningen.

«Kroppen din er vant til at søt smak betyr at får i deg energi i form av kalorier, og om du ikke forbrenner det, vil det omdannes til fett. Kunstige søtningsstoffer, derimot, forvirrer kroppen og svekker linken mellom søtsmak og kalorier».

En lettbrusdrikker spiser i gjennomsnitt 200 kalorier mer hver eneste dag enn de som ikke drikker lettbrus. Alle som har fått oksehunger en eller annen gang vet hvor utrolig vanskelig det er å stå imot, både ønske om mat og søt suget.

Et godt råd for å gjøre hverdagen enklere og lettere er å kutte ut kunstige søt stoffer så langt det lar seg gjøre.

Her finner du mer om helse: Helsesjefen

Les også: Du spiser gift hver eneste dag

Del dine erfaringer, enten her eller på F7 sin facebook gruppe

Author

Michael Breines Oredam
Michael Breines Oredam

Berømt skihopper og operasanger

Annonse

shadow
  • Korrelasjon != Kausalitet

  • Karianne

    Ja, du kan muligens få mer søtsug på tunga/hjernen, men du blikke stor av no du ikke klarer ta opp i tarmen. Og kroppen slutter ikke bruke kalorier / glukose, da hadde vi dødd som sild i tønne. De hakke sjekket for noen konfunderende faktorer, såkalte jokere (kostholdet ellers, alder, øvrig sukkerinntak, andre sykdommer enn diabetes som hypotyreose, totalt energiinntak, sosioøkonomisk status, inntaket av juice/brus/snacks med sukker osv). De sier kun at overvektige drikker mer lettbrus enn normalvektige, og at sammenhengen er at høyt brusinntak er ekvivalent med overvekt som blir helt sjukt feil med alle de jokerne over. Det blir som å si at man ser at de som får lungekreft spiser mye gulerøtter og at grønnsaker gir deg kreft! (også så har de glemt å justere for røyking som er den egentlige årsaken). Pluss! Populasjonen er eldre mennesker med lavere energibehov enn yngre. Topp journalistikk det her.

  • Knut-Andre Berge Toft

    Hvordan kan dette bevise noe om alle i testen var 65 år eller eldre vill vell vere ein alder der kroppen begynner å bli sliten å dem har lav forbrening

  • Kristian Willy Thorsen

    Vil du ned i vekt er å kutte ut sukkerholdige drikker første bud, drikk helst vann, men sykkerfri brus er uendelig mye bedre enn vanlig brus. Å bytte ut bruslasten med en annen er vel neppe brusen sin skyld. Jeg gikk ned 82 kilo på 10 måneder ved å kontrollere kostholdet og å trene. Jeg drakk 2,5 – 3,5 liter sukkerfri brus hele veien.