Annonse

shadow
shadow

Barnebrud: Iran er sammen med Jemen og Saudi Arabia verst i verden når det gjelder småjenter som giftes bort. En endring i loven i 2013 førte til at minstealderen for å kunne gifte seg i Iran ble senket fra 10 til 9 år. Det har ført til en ytterligere økning av barnebruder og et skremmende antall dødsfall og skader blant unge mødre og deres barn.

Siste 12 mnd. har 109 000 tenåringer blitt mødre og 276 000 mindreårige jenter giftet bort. Økningen er et resultat av en aktiv politikk fra myndighetenes side for å holde befolkningsveksten oppe. Dødsfall i forbindelse med fødsler går også opp, mye på grunn av ytterligere restriksjoner på bruk av prevensjon.

En av ti dør

Unge jenter mellom 10 og 12 år er ikke klare verken for å være kone eller føde og oppdra et barn. Dødelighet blant disse er på 10 % og mer enn halvparten får varige fysiske men. Det foreligger ingen statistikk på psykiske lidelser, men det er en høy grad av «ulykker» i hjemmet som mange mener egentlig er selvmord og selvskading. Mange av de unge mødrene overtar også ansvar for barn av tidligere koner som enten har gått bort eller blitt så skadd at de ikke er stand til å ivareta et hjem. Dødeligheten og skadeomfanget er større for unge mødre enn for noen andre aldersgrupper.

FN anslår at i tiåret vi er inne i (2011 og 2020) vil mer enn 140 millioner jenter på verdensbasis bli giftet bort før de fyller 18 år, så dette er et globalt problem.

Utviklingen går i feil retning og tallene for dødelighet, antall fødsler av barnemødre og giftemål går opp hver eneste år. Det er ingen tegn på at dette kommer til å snu i nærmeste fremtid.

Aldri tidligere har flere barn giftet seg i Iran, i fjor var det 1392 småjenter i alderen 10 til 14 år som dette skjedde med.

Les også: Sex seremonier og leire klargjør jenter for barneekteskap i Zambia og Mosambik

Skamplett for Iran

Mange eksil Iranere og de som tør å snakke ut om dette i landet mener barnebruder er en skamplett for landet og at det i tillegg til å ødelegge livet til tusenvis av unge jenter også er et hinder for at landet skal få en god fremtid.  Tidlig svangerskap setter både deres helse og helsen til deres barn i fare. Den siste offisielle folketellingen i Iran viser at dødeligheten av babyer født av mødre som er yngre enn 15 er høyere enn for alle andre aldersgrupper.

Les også:Iranske myndigheter knebler populært kvinnemagasin

Mange veldig unge mødre

IRNA, (offisielt nyhetsbyrå for den islamske republikken) leverer rapport om barnefødsler. De rapporterte fire babyer født av 10 år gamle mødre. Det var 17 fødsler av 11 år gamle mødre, 50 fødsler av mødre i alderen 12 år og 275 fødsler av13 år gamle mødre. Mødre i alderen 14 ga 1289 fødsler. Ifølge rapporten, fødte mødre i 15-års alderen 14 377 barn. Det var 15 637 jenter som ble mødre i alderen 16 og 19 771 fødsler var registrert fra17 år gamle mødre. I tillegg var det 31 494 fødsler til 18-åringer og 43 925 fødsler til 19-åringer.

Flere gifter seg tidlig

Statistikken fra den iranske nasjonale organisasjonen for sivil registrering viser at i år 1392 (2013-2014), har antallet jenter som ble giftet bort i aldersgruppen under 10 eller mellom 10 år og 15 steget i forhold til året før. 201 jenter under 10 år ble giftet bort og antall bruder i alderen 10 til 14 steg til mer enn 41.000. Dette utgjør 5,44 prosent av alle ekteskap i Iran. I tillegg ble nær 235 000 ekteskap med jenter i alderen mellom 15 og 19 er registrert i samme periode.

Det er store kulturforskjeller

Det høyeste antallet bruder mellom 10 og 14 ble registrert i provinsen Khorassan-e Razavi, med 7635 ekteskap, og i Øst-Aserbajdsjan med 4485 ekteskap. Provinsen Khorassan fulgt med 2165 ekteskap. Deretter kom Fars med 2062 ekteskap, Tehran med 2051 og Hamedan med 1966.

Når det gjelder mindreårige mødre, har provinsen Sistan og Baluchistan verste rekord med 462 fødsler registrert til jenter yngre enn 15. Provinsene Khorassan-e Razavi og Khuzestan følger med 157 fødsler av mødre i samme aldersgruppe. Øst og Vest Aserbajdsjan kommer neste med henholdsvis 99 og 90 fødsler av jenter under 15 år.

Les også: 800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsel

Også gutter er utsatt

Jenter er ikke de eneste ofrene for tidlig ekteskap i Iran. Gutter blir påvirket også. Men statistikken over gutters ekteskap viser signifikante forskjeller fra jenters situasjon. I fjor ble 313 gutter under 15 år gift, og 36 155 gutter i alderen 15-19.

Dette er den offisielle iranske statistikken som er ille nok, men tallene er trolig dessverre enda mye høyere. Loven i Iran som tillater barneekteskap ned til ni år trosser forbudet godkjent av FNs generalforsamling 18 desember 2014 som krever at alle medlemsland må godkjenne og håndheve lover som hindrer barneekteskap og straffe lovbrytere. Argumentet om kultur og skikk godtas ikke lenger og FN krever alvorlige skritt fra alle medlemsland for å helt stoppe disse ekteskapene.

FN definerer barneekteskap som slaveri og krever at Iran omgjør sine lover. Iran på sin side viser til at ekteskap under 13 år må godkjennes av far eller bestefar og at en dommer må godkjenne ekteskapet. Det er imidlertid ikke noe problem å få offentlig godkjennelse på barneekteskap i Iran i dag.

Les også: Iran fengsler ungdommer for å danse, se videoen

Illustrasjons bilde tatt i en annen sammenheng

Illustrasjons bilde tatt i en annen sammenheng

 

Les også:

Hvordan ble Iran er slik det er

Author

Michael Breines Oredam
Michael Breines Oredam

Berømt skihopper og operasanger

Annonse

shadow
 • AziD

  Grusomt. Verdens ledende politikere må ta affære og ta grep for å stanse dette. Dette kan ikke fortsette lenger. Dette er pedofili og slaveri satt i system av en syk og narrsistisk selvopphøyd regjering. Iranske ledere på leve i nåtiden og slutte å drive med dette her. Vi er såpass utviklet i vår tid at slikt IKKE skal skje. Jeg ber for barna og noe må gjøres. Kjære politikere, GJØR NOE.

 • Morten Johansen

  Dette er ikke fra Iran vel? Synes jeg ser arabisk skrift på bannerne. Mennene har ikke persiske trekk. Tipper det er fra Yemen.

  Busted

  • AziD

   Bildet er uvesentlig hvor det opprinner fra. Dette svineriet foregår uansett i flere land, og denne praksisen må slutte. Jeg ber for de stakkars jentene som utsettes for dette og oppfordrer alle politikere uanhengig av tro eller religion å være så snille og redde både barn og kvinner fra svineri og overgrep. Jeg ber spesielt for disse jentene nå i jula. De må få lov til å være barn, bli voksne og selv velge den de elsker når de er gamle nok. Arrangert eller ikke, de må velge selv og da ikke tvinges som små når de er bare rundt ni år gamle. Dette er rett og slett pedofili og voldtekt mot barn og ungdom med velsignelse fra forkvaklete statsledere som hyller steining, drap og selvopphøyelse og hyller en profet som var en arrogant løgner og drapsmann. Sier ikke navnet hans her, for da blir jeg vel halshugget av gale radikale terrorister.

   Et budskap til muslimske lesere:
   Ja, jeg sa det og ber for omvendelse for dere, fordi dere følger en vranglære som er basert på løgn, frykt og kontroll, tilgi meg om det er provoserende kjære muslimske troende, men., den eneste Gud er den som frelser og gir nåde og tilgir. Gud er ikke en man skal frykte og det ønsker heller ikke Herren at vi skal gjøre, men bare tro på ham og elske ham og be om tilgivelse om man synder fra hjertet sitt. Han som kom som menneske og døde på et romersk kors kun fordi han ga kjærlighet og frelse og helbredelse og så døde i kjøtt og blod for å vise sin kjærlighet til sine barn. Han venter kjære muslimske medmennesker og han elsker dere så høyt. Vær så snill å revurdere deres tro til Allah, for det er ikke noe etterliv uten å få frelse fra Gud gjennom Kristus. Deres gud er hedensk lære og blandet med sannheten. Dere følger ondskapens bok. Fred være med dere og Gud bevare dere.

 • Paul k

  Dette har selvfølgelig ikke noe med islam å gjøre? At 9 år står i loven er vel bare tull det også. I kommentarene skriver norske kvinner at de ikke kjenner seg igjen i dette da de kjenner flere i Iran. Å lukke øynene for slikt er ren ondskap. Som å si at om nabo barnet blir voldtatt er ikke noe problem fordi de ikke ser noe til det selv. Bilde ser jo ikke så ille ut? Pent kledde mennesker? Men tenk heller på hva som skjer samme kveld. Nei islam er selvfølgelig ikke problemet igjen. Muslimer har jo ikke noe ansvar for å ta avstand for dette. Det er jo ikke de som gjør det.

 • Paul k

  Bildet er illustrasjon . Les under bildet. Jeg er lei av alle bortforklaringer. Å støtte islam er ikke det dugg bedre enn de som støttet hitler og holocaust . Bare fordi du er muslim og ikke lever som en salafist betyr det ikke at du ikke kan prøve å rydde opp i egen relgion/moskee/ miljø.
  Og ja det er mange flotte, vennlige og gode muslimer. Men de følger neppe koranen nøyere enn jeg og mange andre følger kirken.

 • Ketil Eikeland

  Nå er ikke Iran med på listen over de 10 verste landene med barneekteskap i følge plan-norge. Her er listen:
  Land med flest barneekteskap (andelen jenter som er gift før de fyller 18 år i prosent):

  Niger – 74,5 %
  Tsjad – 71,5 %
  Bangladesh – 66,2 %
  Guinea – 63,1 %
  Den sentralafrikanske republikk – 60,6 %
  Mali – 55 %
  Mosambik – 51,8 %
  Malawi – 49,6 %
  Madagaskar – 48,2 %
  Sierra Leone – 47, 9 %
  https://www.plan-norge.no/plan-satser-p…/barneekteskap-1

 • Jentene på bildet er brudepiker, ikke bruder. Dette bildet har florert rundt om kring som bevis på barneekteskap, og vært tilbakevist mange, mange ganger…