Hvilken by er verdens eldste?

0
918

Hvilken by (som eksisterer i dag) er verdens eldste? Det finnes mange teorier og litt overraskende er det heftige krangler mellom byer og forskere verden over om dette tema. Så langt har det å være verdens eldste by ikke vært en vesentlig faktor for turister, men hvem vet, det kan tenkes det blir viktig en gang.

For å konkurrere trenger byen å være kontinuerlig bebodd, dog trenger den ikke å ha hatt samme navn gjennom historien.

Mark Twain erklærte at den indiske byen Varanasi var «eldre enn historie, eldre enn tradisjon, eldre enn selv legender». Varanasi, som er en av de 7 helligste byene i Hinduismen, har i dag mer enn 4 millioner innbyggere. Men selv om den er gammel, med nedtegninger helt tilbake til år 1200 før Kristus, er den langt ifra den eldste, mener mange.

En vesentlig eldre by het Krokodilopolis, ettersom de tilba en krokodille-gud med navn Sobek. Folket i Krokodilopolis fanget en levende krokodille som representerte guden, denne krokodillen ble holdt i et tempel dekket med gull og edelstener. Representanten for Sobek ble kaldt Petsuchos og når en døde byttet de ganske enkelt krokodillen ut med en ny.

Krokodilopolis ble etablert på Nilen, sørvest for Memphis, omlag 4,000BC.  Egypterne kalte stedet for Shedet. De omfavnet aldri navnet Krokodilopolis, som var det offisielle navnet gitt av grekerne som var i en maktposisjon. Byen som nå er en del av den moderne byen Faiyum er muligens den eldste kontinuerlig bebodde by i verden.

Faiyum ligger på en oase og har ca. 400 000 innbygger. Gjennom en kanal får den vann fra Nilen noe som gjør byen til en storprodusent av landbruksprodukter. Mest dyrkes korn og bomull, men også lin, hamp, ris, sukkerrør, dadler, fiken, druer, granatepler og oliven. Roser blir også dyrket i relativ stor skala og den større delen av Egypts produksjon av roseolje kommer fra Faiyum.

Det å være helt sikker på hvilken by som er eldst er nesten helt umulig, det finnes masser av krav og motkrav, myter, legender, nye utgravninger og bevis som er omstridte. Dessuten hva skal til for å definere at et sted ble til en by? Skjedde det for 4000 år siden eller 5000? Definisjonen spiller inn og kan tippe resultatet i alle retninger. 5 jordhytter og en stall er ikke en by, men hva er grensen?

De fleste mener det blir en by når det etableres handel og stedet dermed ikke kun har enkel selvforsyning, mens andre mener grensen går med utvikling av vann og systemer for kloakk.

Mark Twain mente at Varanasi ble etablert av Guden Shiva i 3000 før Kristus, mens faktiske bevis tyder på at det ble grunnlagt på Ganges 2000 år senere. Plodiv, i Bulgaria er en sterk kandidat for verdens eldste by med påvist kontinuerlig bosetning i 6000 år. Plodiv som i dag er en forholdsvis liten by med ca 400 000 innbyggere byen slår storbyene som Paris, Athen og Roma med mer enn 1000 år.

Midtøsten er ikke bare området for konflikt i dag, men har vært det i flere tusen år. Området som regnes som fruktbart og senter for religion og vitenskap har en rekke gamle byer, Irak f.eks. har Kirkuk, den gamle assyriske hovedstaden Arrapha med 5000 år gamle slottsruiner og Erbil som nå er hovedstaden i den kurdiske delen av Irak, hevder de kan bevise bosetning helt tilbake til 6000 år før Kristus.

I Iran finner du byen Hysj, som tidligere het Susa, som ligger i det administrative sentrum av Shush Land. Byen har en akropolis – et sikkert tegn på antikk bystatus – det er karbon-datert til rundt 4,200 før Kristus. De mener selv de har beviser på bosetning 800 år før dette, men det har det internasjonale forskermiljøet forkastet og kaller egentlig byen før det for en rasteplass.

 

Jerusalem og Beirut gjør krav på urbanisering minst tilbake til 3000 f.Kr., det samme gjør Jeriko på Vestbredden.

Jeriko er spesielt spennende, arkeologer har funnet bevis for 20 påfølgende bosetninger i Jeriko datert så langt tilbake som 9,000 før Kristus, men de er usikre på om bosetningen var sammenhengende. Rundt byen finner man forsvarsverker som er 3 meter høye og en meter brede, dette er en bemerkelsesverdig og, så tidlig en enestående prestasjon av arkitektur. Det er også første bevis på vegger. Byen ble en gang gitt i gave til kvinnen som hadde alt, Kleopatra, og var Alexander den store sin private eiendom

Damaskus var lenge den ubestridte eneren blant gamle byer, med tegn til bosetning tilbake 9 000 år før Kristus, i senere tid har ingen klart å finne bevis på meningsfull bosetting tidligere enn 2000 år før Kristus.

Ironisk nok er det ikke Damaskus men Aleppo, fattige, uopplyste Aleppo, som faktisk er Syrias største by og en gang var en mektig rival til Kairo og Konstantinopel, som har en langt sterkere sak for å være verdens eldste by. Bevisene går tilbake til 6,000 før Kristus, men utgravninger nord for byen foreslår at vandrende nomader hadde innenlandske leire her 5000 år før det igjen. Med andre ord 11 000 år før Kristus.

Skrifter viser at Aleppo var en viktig by lenge før Damaskus. Det er egentlig bare siden åpningen av Suez-kanalen at Aleppo har falt som en viktig handelsby. Inntil den siste borgerkrigen, hadde det vært alvorlige tiltak for å bevare citadellet, som dateres tilbake til det første århundre f.Kr., samt Alepso moskeer og middelalderske hamamer og souker. Aleppo har mistet veldig mye gjennom kriger og konflikter. Det ser heller ikke ut til at byen blir skånet i nærmeste fremtid heller. Aleppo har historisk sett blitt kalt Halab i lange perioder, det er og i dag det arabiske navnet på byen. Det bor ca. 2 millioner mennesker i byen i dag.

Det kan være umulig å si med sikkerhet hva som er verdens eldste by – stadig dukker det opp nye arkeologiske funn, men akkurat nå er det Aleppo som leder kampen om å være verdens eldste kontinuerlig bebodde by.

tabola

No posts to display