Fryktstrategien virker som en kule for verdens våpenprodusenter

0
110

Hver eneste store krig har startet med et våpenkappløp og massiv opprustning. For første gang har verdens militærbudsjetter passert 16 000 milliarder kroner. Vi har latt oss lure til å frykte og hate hverandre og derigjennom kreve at myndighetene tar vår sikkerhet på alvor og investerer i våpen og militære.

Kyniske drittsekker bruker politikere og media som marionetter i sin sak, fremme salg av våpen gjennom frykt. For de som er i tvil det virker. Vi ruster opp, de fleste Eu land ruster opp, Russland ruser opp, Kina ruster opp, Saudi Arabia ruster opp, USA ruster opp, India ruster opp, Pakistan ruster opp til og med Australia som er så langt unna alle andre at ingen gidder å angripe dem ruster opp.

Her hjemme er den politiske debatten blitt så polarisert og full av redsel at det ikke er mulig å fremføre et nyansert synspunkt. Norge som resten av verden er så fanget inn i retorikken at vi jubler frem dyre våpenkjøp og opprustning, vi er å redde for å dø at vi glemmer å leve. Livet handler om å møte mennesker og være sosiale.

Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI viser at det var et meget godt år for verdens våpenprodusenter det ble det omsatt våpen og militært utstyr for 3.400 milliarder kroner i 2015.

2016 ser ut til å bli enda bedre, store kontrakter er inngått og fremtiden er lys, den har aldri vært bedre. Tidligere har vi nøyd oss med å ha en fiende om gangen, nå er det mange, halleluja, har du måttet slutte i Oljebransjen så er krigsbransjen et meget godt sted å være. Det blir ingen permitteringer der i hvert fall.

Pentagon ønsker å bytte ut sine B-52 bombefly og har bestilt 100 nye av Northrop Grumman til en verdi av 800 milliarder kroner.

Brasil skal kjøpe 36 Gripen E og Gripen F fly av våre svenske venner i Saab, kontrakten er verdt over 41 milliarder kroner og er en av Sveriges største eksportavtaler gjennom tidene.

Det Svenske forsvaret skal også ut å fly med Gripen og har bestilt 60 fly. (ca. 70 milliarder kroner)

Det svenske forsvaret har også bestilt 60 Gripen-fly hos Saab og det første av disse skal leveres samme år.

Franske Dassault skal har solgt 36 kampfly av typen Rafale til India og 24 fly til fredsnasjonene Egypt og 24 til Oljelandet Qatar.

Polen synes de henger etter og de er redde for russerne så de har bestemt å ruste opp forsvaret for 280 milliarder kroner de kommende ti årene. Våpenprodusentene har allerede sendt sine beste folk til Warszawa.

Så langt har Polen bestilt 50 helikoptre for 25 milliarder kroner fra Airbus og Patriot-raketter fra amerikanske Raytheon for nærmere 50 milliarder kroner.

Australia har vedtatt å bruke 300 milliarder kroner på ubåter, hvem som får kontrakten er enda ikke bestemt.

Pakistan har kjøpt 8 Ubåter av kina for ca 40 milliarder kroner og det setter Kina på kartet som våpeneksportør med sin største kontrakt så langt. Kina har de siste årene begynt å sammenkoble våpenkontrakter med sivile kontrakter og investeringer i underutviklede land, spesielt i Afrika.

Egypt kjøpte hangarskipene Frankrike skulle selge til Russland med en rabatt, de betalte bare 9 milliarder kroner. (Istedenfor 11)

Kuwait ligger ikke på latsiden og klinker til med en bestilling på 28 Eurofighter Typhoon-fly til en samlet verdi av rundt 75 milliarder kroner. Saudi-Arabia skal også kjøpe, men har ikke bestemt hvor mange enda.

Som vi alle er klar over har Norge kjøpt fly fra Lockheed Martin av typen f-35 til en prislapp på 68 milliarder kroner.

tabola

No posts to display