Apple la frem resultatene for andre kvartal nettopp og de viste at de fortsetter å tjene mindre på iPhone, iPad og Mac. For 3dje kvartal på rad synker inntektene i pengemaskinen Apple. Overskuddet øker derimot som følge av kraftig økning av tjenester og App Store.

Tallene for Hardware salget er dramatiske, men mindre dramatiske enn markedet fryktet, derfor siger aksjen noe igjen, overskuddet fra salget av iPhone falt med 27 prosent andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Antall telefoner solgt har falt med 15 % til 40,4 millioner enheter.

«Totalt går selskapet med overskudd, mye takket være tjenestene som selges gjennom App Store. Overskuddet fra App Store har steget med hele 37 prosent» sier Apple-sjef Tim Cook ved fremleggelsen av resultatet.

Det som skaper bekymring er at App Store salget er direkte, dog forsinket knyttet til salg av enheter. Foreløpig kompenserer økt bruk av apper og villighet for å betale for de fra hver enkelt app for nedgangen i antall enheter. Skiftet fra Hard, til «soft» er noe som har skjedd i lengre tid og selv Apple er ikke immune mot dette faktum.

Det er flere mulige løsninger, 1.redusere prisen på enheter og ta betalt gjennom bruk, 2. åpne opp App Store for Android og 3. lage hardware produkter som alle vil ha og satse på at det holder. Uansett løsning blir fremtiden tøffere for Apple enn den nære fortiden.

Overskuddet til Apple er opp 19 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2015.