Hjem Bevegelser Fotballstjerner som tryner som trenere

Fotballstjerner som tryner som trenere

Skrevet avHenning Weseth 28/03/2017
04162012_Matthaus_interview_header

Det er for tiden flere tidligere stjernespillere i fotball som også gjør suksess langs sidelinjen rundt om i verden. Men det er ingen selvfølge at stjernestatusen som spiller følger automatisk når man går inn i trenerrollen. De beste fotballtrenerne er ikke nødvendigvis de beste fotballspillerne. Dette har seks karer smertelig fått erfare.

Fotballspillere kan bli hyllet som verdensstjerner i løpet av karrieren sin. Når denne statusen bringes inn i en ny og ukjent rolle, kan fallhøyden være brutal.

Nå skal det sies at det er mye som spiller inn og påvirker om en trener lykkes i sin trenergjerning, men Gullit, Charlton, Matthäus, Stoichkov, Adams og Hagi er verdensstjerner som ikke helt taklet overgangen til tilværelsen på sidelinjen.

Sporten.com skriver i dag om Ruud Gullit, som kan være aktuell som ny landslagstrener for Nederland etter at Danny Blind ble sendt på dør denne uken.

Gullit startet trenerkarrieren godt, og vant FA Cupen i sin debutsesong som spillende trener for Chelsea på 90-tallet. Etter dette gikk det stort sett nedoverbakke. Treneroppdrag i Nederland, USA, Russland og et turbulente opphold i Newcastle, har ikke sendt Gullit tilbake på topp.

Bobby Charlton er den engelske fotball-legenden som spilte mer enn 600 kamper for Manchester United, bare passert av Wayne Rooney som den mest-scorende spilleren i United. For denne stjernen ble tilværelsen som manager tilbrakt i lite glamorøse klubber som Preston North End og Waterford United.

Jernmannen Lothar Matthäus (bildet) var den eksepsjonelle spilleren som herjet på banen for Bayern München, Inter Milan og ikke minst det tyske landslaget. Han ble lenge regnet som «limet» på landslaget. Dette hjalp ham dessverre ikke senere som trener. Bulgarias og Ungarns landslag, klubber i Østerrike, Brasil og Israel. Historiebøken fylles ikke akkurat med tyskerens trenergjerninger.

Hristo Stoitsjkov var den brilliante bulgarske spilleren som herjet for Barcelona. Stotsjkov var konge foran mål, og stod for en solid prestasjon i VM 1994 der han endte som toppscorer. Etter karrieren ble han hentet inn som trener for Bulgaria – uten noe tidligere trenererfaring. Han ble kjent som «treneren som ikke trodde på taktikk».

Etter å ha mislykkes med å kvalifisere Bulgaria til VM 2006 og EM 2008, steg Stoitsjkov ned til trenerjobber for lag som Celta Vigo, Mamelodi Sundowns, Litex Lovech and CSKA Sofia.

Det er ikke altfor lenge siden Tony Adams var kongen hos Arsenal. Med en glittrende karriere som fotballspiller og kaptein, var det store forventninger til lederegenskapene hans på sidelinjen. Resultatet ble anonyme tilværelser i klubber som Wycombe Wanderers og Portsmouth, før han endte opp uten suksess i Aserbaidsjan.

Fotballgeniet Gheorghe Hagi spilte for Barcelona og Real Madrid. Rumeneren fikk med seg én triumf som fotballtrener for Galatasaray i den tyrkiske cupen, men huskes best for sine korte opphold i en rekke klubber. Det hele startet med seks måneder som sjef for Romanias landslag, etterfulgt av treneroppdrag for Bursaspor, Politehnica Timisoara og Steaua Bucharest.

Kanskje disse karene burde ha gjort noe á la Hagi? Han bruker nå mye av tiden sin på Gheorghe Hagi Football Academy.

I en slik rolle er det lettere å spille på det de huskes for, og beholde noe av det magiske sløret tidligere fotballstjerner automatisk bærer – før de bestemmer seg for å bli trenere.

Les mer om fotballens vidunderlige verden

Ingen kommentar
0

Du vil også like