Først 28 år etter drapet på Olof Palme forsvinner oljen hans fra butikkene

0
180

Palmeolje er skikkelig farlig og dårlig for kloden vår, likefult har matprodusenter på samme måte som med maissirup stappet dette inn i maten vår i lengre tid. Det er ikke så farlig med helsa så lenge man tjener litt ekstra. Denne holdningen har ført til mange endringer av vårt kosthold som vi egentlig ikke er klar over.

Det er mindre næring i nesten all mat vi spiser, et gammeldags eple har f.eks 5 ganger mer næringsstoffer enn et moderne eple. Dette på grunn av seleksjon, ønske om rask vekst og profitt. Det er mer salt i ferdigprodusert mat og billig sukker.

I de siste dagene har det vært flere positive hendelser i dagligvarebransjen, de skjønner at det er lurt å ikke gjøre kundene sine syke og forårsake for tidlig død.  Et første skritt skjedd ved at Rema 1000 har stengt ute alle nye matvarer med Palmeolje og det skal helt vekk fra butikkene i løpet av veldig kort tid. Ole Robert Reitan er klinkende klar på at dette skal i løpet av kort tid ikke lenger være en del av vårt kosthold.

Det er tre store aktører, Reitan som nå har inført stans i varer med Palmeolje, Norgesgruppen som er i dialog med leverandørene for raskest mulig få oljen ut av hyllene og COOP som også gradvis vil kvitte seg med palmeoljen.

Nå som vi er igang kan vi håpet at trenden fortsetter til også å gjelde andre skadelige ingredienser i maten vår og at de som oss behandler kroppen som et tempel.

Hva er galt med Palmeolje ?

Palmeoljen er den desidert billigste oljen, derfor er den så populær. Oljen som utvinnes av frukten fra Oljepalmen inneholder store mengder mettet fett, særlig palmitinsyre.

Palmeoljen finnes i en rekke vanlige matvarer som f.eks margarin, kjeks, babygrøt, potetgull, supper og frokostblandinger, det produseres også biodiesel av Palmeolje.

Palmeoljen utvinnes i regnskogområder og utvinningen som har doblet seg på få år truer mangfoldet i naturen, urbefolkning og klima på grunn av massiv hogst for å gi plass for produksjon.

Nesten all palmeolje i Norge kommer fra Indonesia og Malaysia, i begge disse landene hogges regnskog i høyt tempo.

Å spise palmeolje er den mest effektive metoden for å oppnå høy kollestrolnivå og dermed øke risikoen for alvorlige sykdommer.

Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett.

 

tabola

No posts to display