Hjem Mat Det nordiske kjøkken lever – i Estland

Det nordiske kjøkken lever – i Estland

Skrevet avKyrre Dahl 02/11/2017
kokekunst1000
Reklame


Enkelte har hevdet at det nye nordiske kjøkkenet er dødt. Bevegelsene i Estland og Baltikum antyder noe helt annet.

Estland leder an en gastronomisk fremmarsj i Baltikum. Matlagingen slekter i stor grad på det populære nye nordiske kjøkkenet, som har blomstret i Skandinavia i noen år allerede.

– Unge estiske kokker, som har hentet verdifull erfaring utenlands, driver utviklingen i en ny og positiv retning mot et moderne og innovativt estlandsk kjøkken – samtidig som de benytter seg av lokale råvarer og opprettholder gamle tradisjoner, sier matblogger og «foodie» Anders Husa.

Den nye nordiske kjøkkenet er karakterisert av rene smaker, lokale og sesongbaserte råvarer.

– Estland ligger i den sørlige delen av de nordiske landene. Det betyr at vi har fire tydelige sesonger, men likevel et klima frodig nok til at mye kan gro. Vi lager mat til oss selv og våre gjester basert på råvarer rett fra den friske nordiske naturen, sier Vladislav Djatšuk.

 

Estland i førersetet

Den nordiske restaurantguiden White Guide inkluderte Baltikum i 2017. Estland kommer best ut med soleklart flest restauranter på listen. I slutten av november vil listen for 2018 være klar på White Guide sine nettsider og i appen.

– Vi er veldig stolt av den høye kvaliteten på matscenen her i Estland. Kokkene har på mange måter blitt ambassadører for oss. Maten er jo noe alle som reiser til Estland får oppleve. Hvis de har en smakfull og positiv opplevelse vil de kanskje fortelle om denne til andre, og dermed styrke Estland som reisemål. Derfor er også mat et fokusområde for oss, sier Tarmo Mutso, leder for turistforeningen i Estland.

I 2017-utgaven var Estland representert med 30 restauranter. Av disse arbeider om lag 19 av restaurantene etter prinsippene i det nye nordiske kjøkkenet.

Å spise på Norges beste gourmetrestauranter er ganske dyrt, og ikke alle forunt – i hvert fall ikke så ofte. Tar du en langhelg i Estland vil du kunne unne deg matopplevelser på nivå med noen av de beste her i Norge, til en veldig rimelig penge.

For eksempel koster smaksmenyen på NOA Chef’s Hall i underkant av 750 kroner. Dette er rangert som den beste restauranten i Estland av White Guide Nordic

Reklame

Ingen kommentar
0

Du vil også like