De fem verste slankemytene

0
127

Nesten halvparten av oss prøver i løpet av livet å gå ned i vekt, en ting er helt sikkert, det er like mange teknikker som det er mennesker. Kurer, tips fra vektguruer, kilometer med artikler som denne og kjappe løsninger. Det er et svar, bruk litt mer energi enn du putter inn. Så enkelt og så vanskelig.

Dietter virker stort sett ikke hvis du ønsker å gå ned og bli der.  Erfaring viser at skal du ned i vekt er kombinasjonen mellom regelmessig mosjon og et sundt og balansert kosthold fasiten.

Her er slankemytene

  • Karbohydrater er farlig

En potet kan skremme folk på havet, de siste tiårene har lavkarbo dietter satt fokus på hvor farlig det er, slankeguru etter slankeguru står og heller ned fett mens de kutter ut alt som har karbohydrater i seg, dette være seg ris, pasta, brød eller poteter.

Et sunt kosthold må inneholde karbohydrater, det er rett og slett den viktigste kilden til energi. Du kan sette likhetstegn mellom lite energi og lite karbohydrater. Det du bør redusere har karbohydrater som har veldig lite fiber, hvor all næringen er tatt bort, korn er sundt, ris også så lenge det ikke er ødelagt ved å poleres og den naturlige næringen tatt bort, jo grovere karbohydrater du spiser jo bedre.

  • Hoppe over måltider og sulte seg er lurt

Det å sulte seg gir en følelse av at man slanker seg, det viser seg bare at hvis man gjør det skjer to ting. En, man får veldig lyst på «junk food» og to, ved med å begrense inntaket slutter leveren å gi beskjed om redusere produksjonen av glukose. Det betyr ekstra sukker i blodet som ender opp med å bli lagret som fett.  Når du hopper over måltider faller blodsukkeret og du blir trøtt og irritabel.

  • Bytt til magre alternativer

Dette virker fornuftig, men de produktene som inneholder unaturlig lite fett, trenger å kompensere smaken, det gjør de med å tilsette sukker eller unaturlige søtningsstoffer.  Dermed får du et produkt med enten høyt kaloriinnhold eller med søtningsstoff som ikke er bra hverken for vekt eller helse. Trikset er å spis som normalt, bare litt mindre. Et lite varsko, hjernen består av mye fett, reduseres inntaket for mye blir du rett og slett dummere.

  • Det viktigste er å telle kalorier

Det er helt greit å ha en noenlunde oversikt over inntak av kalorier, slik at du kan balansere dette opp imot din fysiske aktivitet. De som har millimetermål på inntak av mat, uten at det er medisinske grunner til det, har vesentlig større sjanse for å sprekke, de er i tillegg mer plaget av psykiske problemer enn gjennomsnittet. De har dårligere immunforsvar og er mer utsatt for sykdommer, ulike plager og for tidlig død.  Hvis kaloritellingen blir for ille mistes fokuset på å spise sundt og balansert. Kaloritellere unngår ofte mat der de selv ikke har kontroll på innholdet, i mange tilfeller velger de bort sosiale tilstelninger hvor det serveres mat.

Tell kalorier av og til og vær unøyaktig, det viktigste er å spise sunn mat og være aktiv. Helsetidsskriftet Open Hard advarte i fjor sine leser mot å telle kalorier.

Kalorier sier ikke noe om hvor sunt eller fordelaktig maten du er.

  • Ikke spis etter en viss tid på dagen

Frokost er dagens viktigste måltid og spiser du for sent på kvelden går du ikke ned i vekt. Denne sannheten deles ivrig av mange. De forteller at etter at de sluttet å spise om kvelden, så har de begynt å gå ned i vekt. Dette stemmer ikke.

Kroppen kan ikke klokka og den fordøyer mat og drikke uavhengig av tidspunkt. De som forteller om vektnedgang ved å kutte ut kveldsspising, så stemmer det sikkert, men av en annen grunn enn tidspunktet for spising. Vi tenderer nemlig til å spise for mye, for dårlig mat om kvelden. Vi har alle vært flinke om dagen og blitt skikkelig sultne om kvelden og kastet innpå.

Dr Yoni Freedhoff, professor ved Universitet i Ottawa til magasinet Daily Burn: «Tiden på døgnet du fyller bilen med bensin påvirker ikke hvor langt du kjører på den tanken.»

Lykke er den beste medisin

 

Du er din egen helsesjef: Helsesjefen

tabola

No posts to display