Hjem Musikk 8 av 10 nordmenn streamer musikk

8 av 10 nordmenn streamer musikk

Skrevet avKyrre Dahl 18/10/2017
Illustrasjon. Foto: Pixabay
Reklame


Nordmenn de mest betalingsvillige i Norden når det gjelder strømming av musikk og de unge som leder an. Det viser en YouGov-undersøkelse utført på oppdrag av TONO og TONOs nordiske søsterselskaper.

Undersøkelsen er unik i sitt slag, og kartlegger musikkvaner og holdninger til musikk i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

– 66 prosent av de mellom 12 og 29 benytter betalte premiumabonnementer i streamingtjenester. Det er det høyeste i Norden i denne aldersgruppen, og ikke minst betyr det at det nå vokser opp unge generasjoner nordmenn som er vante med at musikk er noe man betaler for, sier adm.dir i TONO, Cato Strøm.

The Polaris music survey: Digital Music Services in the Nordics 2017 viser blant annet at:

  • 48% av nordmenn på tvers av alle aldersgrupper betaler for musikk via streamingtjenester.
  • Til sammen 81% av nordmenn streamer musikk (både via gratistjenester og betalte tjenester)
  • Flere nordmenn bosatt på øst- og sørlandet betaler for musikk enn de bosatt i vest og nord. Gratis musikktjenester er mest populært i Nord-Norge.
  • YouTube er den mest populære streamingjenesten i Norge – 62% bruker YouTube for musikkstreaming eller musikkvideoer.
  • Spotify: Nordmenn er på verdenstoppen. 51% bruker den svenske streamingtjenesten hver dag.
  • Studenter og nordmenn med inntekt over 700.000kr betaler hyppigst for musikk.
  • Musikkelskende nordmenn som betaler for musikkstreaming går oftere på konsert, laster oftere ned musikk, kjøper oftere LP’er og er i større grad enig i at artister skal kompenseres når musikken deres brukes i digitale tjenester.

Ny musikk oppdages på radio

Undersøkelsen viser også ny musikk fortsatt først og fremst oppdages på radio. En av tre nordmenn oppdager ny musikk på radio, mens i overkant av 10% sier de sist oppdaget en ny sang på YouTube og andre streamingtjenester.

Her er det likevel store ulikheter i alder. Særlig de over 40 oppdager ny musikk på radio, mens de fra 12-17 er venneanbefalinger, YouTube og streamingtjenester viktigst.

– Streamingtjenestene er åpenbart forbrukernes drøm, og vi gleder oss over at stadig flere mener at musikkskapere bør få betalt når musikk brukes på nett, sier direktøren i Tono.

– Ikke minst er dette hyggelig å ha med seg når vi nå arbeider for at EU skal forstå at Europa trenger en ny lovgivning som vil gi musikkskapere en rimelig andel av de inntektene for eksempel Facebook har knyttet til muskkinnhold. Men vi skal ikke glemme at det som går tilbake til rettighetshaverne fortsatt oppfattes som beskjedent. Det må arbeides videre for at dette øker i tiden fremover, og at alle tjenester betaler for seg, sier Cato Strøm.

Kilde: Tono.no

Reklame

Ingen kommentar
0

Du vil også like